Dél-dunántúli Kéktúra

Pesten kívüli élményeim

Becsvölgyétől Szentkozmadombjáig

2022. december 15. 08:30 - fovarosi.blog.hu

A szálláshelyről reggel 9-kor indultam el. A falu főutcáján kellett a templomtól tovább menni, egy haranglábat is érintve az úton. 

20220912-04-haranglab-becsvolgye.jpg

Az egykori bolt utáni kereszteződésben is egyenesben kellett maradni, csak a házak elhagyása után tért le a jelzés balra. Ezután a földek között kellett végigmenni, az elágazásban a jobbra tartó (azaz egyenesben maradó, a falu felé vissza nem forduló) ágon. A kisebb emelkedés után, a megművelt földek végére érve kell jobban figyelni, mert hol erre, hol arra a földútra vitték rá a turistautat. Egy bal kanyar után jött a legszebb erdős rész, ahol határozott lejtéssel vitt le az út - az árkos, mély gödör helyett jobban lehet haladni attól jobbra, egy újabb csapáson. 

20220912-09-arokban.jpg

20220912-12-gomba.jpg

Ez milyen gomba? 

A lejtés után a Kislengyeli-patak völgyében találtam magam, néhány hatalmas ártéri fa érdemel itt figyelmet. A túloldalt meredeken emelkedett a háza közé érő út. A főutcára felérve jobbra vitt az út, majd a kútnál balra letérve újra egy patak (Cserta-patak) völgyébe le, a sárga jelzés után egy kis faléces korlátú hídon átérve fel a házak közé. 

20220912-14-ddkektura.jpg

20220912-16-ddkektura.jpg

 Itt ki lehet térni balra pár lépést, a templom kertjében egy több száz éves hársfát lehet megnézni. 

20220912-23-petrikeresztur.jpg

20220912-19-petrikeresztur.jpg

Gellénházi Római Katolikus Plébánia: gellenhaza.plebania@gmail.com, +36 (30) 012-8333, +36 (92) 315-474

Szent Kereszt Felmagasztalása Templom: 1275-ben már állt itt templom, de leégett. A mai templom a 15. században épült gótikus stílusban. 1735-ben már barokk stílusban állították helyre. (...) 1949 nyarán Márkos Béla, akkor 23 éves fiatalember érkezett Petrikeresztúrra. Az akkori plébános Szeifert József hozzájárulásával és a falubeliek segítségével nagy munkába kezdett. Realista képeket festett a templom falaira. A freskókon az akkor élt emberek arcvonását örökíti meg. A festő önmagát is lefestette a képen. Márkos Attila 1973-ban készítette elhunyt bátyja emlékére a stációdomborműveket a templom belső falára. A képek agyagból készültek mintázásos, faragásos technikával, majd festette azokat. (...) Fehér vacsorát minden évben június leghosszabb éjszakájához közeli szombat este tartjuk. A rendezvényen minden vendég fehér ruhában érkezik, vacsorával, zenével ünneplik a nyarat, a közösséget. A templomkertben található kislevelű hárs, törzsének kerülete 460 cm, ami arra utal, hogy a fa kb. 350 éves. Ez a fajta kislevelű hárs gyógynövény gyűjtésre a legalkalmasabb, náthára, meghűlésre, immunerősítésre. A virágát gyógynövénynek használjuk repítő levéllel együtt, melyből teát főzünk forrázással. (Részletek a helyi információs tábláról)

A templom után visszatérve a kékre, megint levisz az út a házak között egy patak, a Nagylengyeli-patak völgyébe. Egy régi zöld kút és a helyi sportpálya után indult el hegynek fel a kőszórt út. Feljebb érve először egy kőszórt út tér ki balra, kicsivel felette kőlapokból rakott kis "lépcső" visz be a fák közé - ez utóbbin vitt tovább a jelzés. Az erdő itt sem tartott sokáig sajnos. A meredekebb emelkedő tetején rátaláltam a Pató-hegy borospincéire (szállás: patohill.hu, patohegyi.borhazfalu@gmail.com, +36 (30) 277-8508). Egyik-másik szépen fel lett újítva, szálláshelyként működik. A pincesor felső végénél le is pihentem egy időre. 

A pincesori út végén ismét erdőbe térhettem be. Azaz térhettem volna, de az első szakaszát kiirtották - nagy arányú erdőpusztítás jeleit látni errefelé is sajnos. 

20220912-29-ddkektura.jpg

A rövid erdős szakaszon néhány omladozó vagy kis számban felújított ház is látható. Ezután kiértem a Csőszi-mezőre, itt arra kell figyelni, hogy egy ponton át kell menni a kerítésen egy létrán, és a túloldalon pár lépés után jobbra térni a szántóföldek közé. 

20220912-31-ddkektura.jpg

20220912-34-ddkektura.jpg

Ezen jelzés híján is bátran kutyagolj végig, majd egy kukoricatábla bal oldalán, a kerítésoszlopon lesznek újra jelzések. A tábla végénél balra kellett újra erdőbe betérni, itt először lefelé, majd kimosottabb úton, vöröses talajon felfelé tartva menni.

20220912-36-ddkektura.jpg

Egy mezőgazdasági telepnél jobbra fordulva már meg is érkeztem Zalatárnokra. Az első házak után egy fa tábla jelezte, hogy hol van a régi temető, ide is kitértem. 

Ezután a jelzésre visszatérve az út jobb oldaán, egy kis fahídon átkelve lehet felsétálni egy kisebb látnivalóhoz, a pálinkafőző faház mellett két árpád-kori veremház rekonstrukciót lehet megnézni. 

20220912-54-zalatarnok.jpg

Zalatárnokon a templom oldalában vezet tovább az út a 2018-ban bezárt Reál ABC épületéhez, az ez melletti hirdetőtáblán van elhelyezve a bélyegző, ne hagyd ki!

20220912-56-zalatarnok.jpg

Sajnos itt sincs már se bolt, se vendéglátóhely, csak egy kis posta, úgyhogy nem marasztalt semmi. Egy üres teleknél még szedtem pár szem szilvát, aztán mentem tovább a hosszú egyenes utcán, amiből aztán hosszú egyenes út lett. Ez vitt át Szentkozmadombjára. Útközben a legelésző tehenek adtak némi társaságot.

20220912-58-ddkektura.jpg

A faluban a kastély egészen romos már, le van zárva. Szállásom viszont remek volt: a Jókai utca 17. alatti Klára Apartmanban éjszakáztam. Kb. 21-22 kilométeres túrával készültem rá a másnapi 28 kilométeresre. 

Ezt a szakaszt 2022.09.12-én jártam be. Kérlek, hogy az azóta történt módosításokról értesíts a poszt alatti hozzászólásban. Köszönöm!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ddkektura.blog.hu/api/trackback/id/tr8917946756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása