Dél-dunántúli Kéktúra

Pesten kívüli élményeim

Bázakerettyétől Valkonyáig

2023. február 15. 08:00 - fovarosi.blog.hu

Bázakerettyén 9-kor jöttem el a szállásról. A szállásadóm felvitt a Dr. Papp Simon emlékét őrző parkhoz - itt kövek során lehet a település múltjával, a hazai olajipar egy fontos fejezetével megismerkedni. 

A Bázakerettye térségében 1937-ben megtalált szénhidrogén kincs gyökeres változásokat eredményezett a település életében, évtizedekre biztosítva a fejlődését, és az itt élők megélhetését. Az 1920-as években kezdődött meg a kitermelés, amikor a Hungarian Oil Syndicate Ltd. kutatófúrást telepített Budafapuszta mellett - ez volt a B-0 kút. Ennek még nem volt érdemi eredménye, a brit cég ki is vonult, az olajkutatás monopóliumát átadta az amerikai EUROGASCO-nak. Ennek a vállalatnak volt a főgeológusa Dr. Papp Simon (1886-1970), aki vezetésével 1936-ban elvégezték a B-1 jelű fúrást, de még ez sem hozott sikert. 1937-ben a B-2 jelű kút hozta meg a sikert: naponta 10 000 köbméter gázt és 62-65,6 köbméter olajat adott. Ez volt az a pont, ahonnan a hazai olajkitermelés története elkezdődött, itt, Zalában. Ennek eredményeképpen 1938-ban megalakult a Magyar Amerikai Olajipari Részvénytársaság, a MAORT. Bázát és Kerettyét 1937-ben egyesítve született meg Bázakerettye.

Papp Simonnal csúnyán elbántak a háború után. 1947-ben nyugdíjba vonult, ennek ellenére a kommunista hatalom koncepciós pert indított ellene, A demokratikus államrend elleni bűncselekmény vádjával először halálra ítélték, majd később ezt életfogytiglanra változtatták. A MAORT e peres eljárás kapcsán került állami kézbe. 

20220914-15-bazakerettye.jpg

A cég első üzemi központja Bázakerettyén épült fel. Az 1940-es években 51 db, 1950-ben 116 db kitermelő kút működött. Elkészült a gazolin telep, kiépült a kiszolgáló infrastruktúra. Az 1940. évi kitermelés már teljesen fedezni tudta az akkori hazai kőolaj igényeket. 1941-ben adták át a Bázakerettye és Budapest közötti olajvezetéket, 216 km hosszúságban. A háború után már csak rövid időre lehetett ismét amerikai tulajdon, 1949-ben államosították, majd 1952-ben a Magyar-Szovjet Olaj Rt.-hez (MASZOLAJ) csatolták. 1957-ben létrejött a Kőolajipari Tröszt, majd 1960-ban az Országos Kőolaj- és Gázipari Tröszt (OKGT), amelynek 1991-ben létrejött jogutódja a Magyar Olaj- és Gázipari Részvénytársaság, a MOL Rt. 

20220914-08-bazakerettye.jpg

Az olajipar hatalmas fejlődést hozott Bázakerettyének. A korábban a sárba ragadó falu már 1838-ban makadámutat kapott, és 15 összkomfortos lakás épült a mérnökök, tisztviselők részére. 1940-ben művelődési ház, fürdőmedence és egysávos tekepálya is épült, de sportegyesület is alakult. Itt még 1942-43-ban is javában folyt az építkezés, kellett a szálláshely, az otthon a munkások növekvő tömegeinek. Orvosi rendelő, iskola, sportpálya, üzletház, vágóhíd, étterem, strandfürdő és kenyérsütöde is épült. Aztán a második világháború végén kiemelt célponttá váltak: amerikai bombázók mintegy 700 bombát dobtak az üzemre. A háború után munkásotthon épült moziteremmel, tovább épültek a szociális intézmények. Az olajipar hanyatlásával azonban a település gazdasága is lehanyatlott, bár a strandfürdőt például még a 90-es, 2000-es években is tovább fejlesztették. 

Itt van bolt is, büfé is, kocsma is, nyáron strand is, fel lehet töltekezni a továbbindulás előtt. (A bélyegző a B-24 Sörözőnél található.)

Innen a főutcán vezet ki a kék jelzés, a kisvasút (www.zalaerdo.hu, erdeivasut@zalaerdo.hu, +36 (92) 579-033) kíséretében. Fura, hogy itt is az aszfaltúton kell menni a kisvasút végállomásáig, miközben ott van mellette az erdő. Miért nem egy erdei ösvényen visz a kék? Feljebb, a Nepomuki Szt. János fa szobornál egy bő vizű forrásra, a Kozár-forrásra is rátaláltam, de a pihenőhely tetője alá lódarazsak fészkelték be magukat, úgyhogy onnan gyorsan elpucoltam. 

20220914-22-ddkektura.jpg

20220914-24-ddkektura.jpg

Feljebb először sással benőtten, utána már nyílt víztükrével mutatta meg magát a Kistolmácsi-víztározó. Először a horgászoké a terep, de feljebb van egy szabadstrand szakasz, még feljebb egy zuhanyzóval, wc-vel kiépített kemping is. Még kerékpáros állomás is épült, júl ki van építve ez a partszakasz. A kisvasút végállomása után egymás után több vendéglátóhely, szálláshely sorakozik. (kistolmacs-szallas.hu, kistolmacs-fortuna.hu) Ezek között találtam rá a bélyegzőre is, az egyik vendéglátóhely bejáratánál.

Kistolmács neve 1235-től ismert Tolmach néven. Az 1700-as évektől egyre gyarapodott lakosainak száma. Neve 1903-ban lett Kistolmács. Az 1940-es években a környéken indult meg a zalai olajmezők feltárása. A falu lakosainak többsége jól jövedelmező munkát kapott a Magyar-Amerikai Olajipari Rt. (MAORT) bázakerettyei üzemében. Az 1980-as évek közepén egy geológiai robbantás nyomán nagy hozamú forrásvíz tört a felszínre. A Zalaerdő Zrt., a letenyei Nagyközségi Tanács és gazdasági szervezetek összefogásával a község határában megépült a víztározó, amely Kistolmácsi-tó néven vált közismertté.

 20220914-34-kistolmacsito.jpg

20220914-39-ddkektura.jpg

A falu túlsó végénél, még a házak között, egy kereszt előtt kellett balra letérni, innen egy lebetonozott út vitt fel a dombra. Erről egy villanyoszlopnál balra le kell térni, figyelni kell a jelzéseket! További emelkedéssel felértem egy hétvégi ház sor végéhez, az innen kiinduló zöld háromszög jelzés visz ki a Tolmácsi-kilátóhoz. Én ezt kihagytam, Szent Donát festett kőszobra után a kéken is volt kilátópont. 

20220914-44-ddkektura.jpg

Innen lassú ereszkedéssel folytatódott az út, amíg földutak kereszteződésében jobbra nem kellett térni. Ezután kőszórt, árokban haladó földúton ereszkedtem tovább. 

20220914-50-ddkektura.jpg

Hamarosan be is érkeztem Borsfára. Először egy sárgára festett kis kápolnát  lehetett itt megnézni, majd a főútra leérve jobbra élelmiszerbolt is van. 

20220914-51-borsfa.jpg

A buszmegállótól hosszú szakaszon a főút mentén vitt tovább a kék, de a Temető út sarkán erről jobbra le kell térni. (Az általános iskolánál már túlmentél a kéken.) Az út újra emelkedésnek indult, az aszfaltot hamarosan földút váltotta, a földek felé széles kilátást kínálva. 

20220914-54-ddkektura.jpg

Ezután az erdőbe beérve végre fiatal, de igazi erdőben vitt tovább az utam, ennek nagyon örültem. Az emelkedés után a túloldalra "átesve" enyhe lejtéssel vitt tovább a jól kijelzett útszakasz. 

20220914-55-ddkektura.jpg

Az erdőből kiérve azonnal be is estem Valkonya első házai közé - balra pillantva a nagyobb ház a turistaház, ennek a tornácára, hátsó teraszára tették el a bélyegzőt. Ez volt egyben a szálláshelyem is: egyszerű, egy 4 ágyas és két 10 ágyas szobával rendelkező, konyhával és zuhanyzós fürdőszobával felszerelt hely. Vigyázz, itt nincs térerő! (A szálláshelyen wifi van.) Meglepetésemre este 8 körül működő pékségre leltem a faluban, a Fő út 35. alatt, (telefon: +36 (20) 2061-359) így este friss, forró kiflivel tömhettem meg a hasam. 

Valkonyán a hajdani iskola épületében turistaszálló működik, mely Rockenbauer Pál nevét viseli. Nem véletlenül! Itt, a szálló előtt kanyarog a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kék Túra, ugyanis erre vitt a neves televíziósnak és kis csapatának a "Még egymillió lépés..." című filmsorozat forgatása közben. Valkonya kapcsán még él, létezik, nem tűnt el és üdülőfaluvá vált a helyiek áldozatos munkája által, melyhez kétség kívül hozzájárult a film mozgósító ereje is! (...) 1986-ban aztán ismét korszakos mű született a "Másfélmillió lépés Magyarországon" című filmsorozat folytatásaként, mely a "Még egymillió lépés..." címet viselte. Ez a vállalkozás célját tekintve más volt, mint a "Másfélmillió lépés Magyarországon", ugyanis Rockenbauer Pál és csapata itt már azt a célt tűzte ki magának, hogy egy új hosszú távú túraútvonalat hoz létre Velem és Szekszárd között. E film sikerét azonban már nem élhette meg, mivel 1987. november 26-án Katalinpuszta mellett egy magányos túráján öngyilkosságot követett el. (...) (Részletek a helyi információs tábláról)

Ezt a szakaszt 2022.09.14.-én jártam be. Kérlek, hogy az azóta történt módosításokról értesíts a poszt alatt hozzászólásban! Köszönöm!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ddkektura.blog.hu/api/trackback/id/tr1717947754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása