Dél-dunántúli Kéktúra

Pesten kívüli élményeim

Zalakaros

2023. december 15. 07:15 - fovarosi.blog.hu

A Dél-dunántúli Kéktúrán Zalakarosra beérkezve tartottunk egy pihenőnapot, körbesétálva egy kicsit a városkát. Ebből született meg ez a szubjektív beszámoló.

Ami kapásból feltűnik, hogy ez egy nagyon modern település. Míg Hévízen évszázados hagyománya van a fürdőzésnek, a történelmi fürdőházaknak, nyaralóknak, addig itt ez a történelmiség gyakorlatilag teljesen hiányzik. Múltja nagyon is van a városnak: első említése 1254-ből való, Korus néven, 1430-ban pedig már templomot is emeltek. A török alatt viszont teljesen elnéptelenedett. Későbbi fejlődésének is sokáig gátja volt a környék mocsarassága - ezt magad is meg fogod tapasztalni, kedves kéktúrázó, amikor nyakig érő csalánban állsz. A Déli vasút építkezései és más beruházások kapcsán kezdték el lecsapolni a mocsarakat, így kezdődhetett el a város fejlődése. A második világháború után a közeli Nagykanizsa szívta el a lakosságot. 

A nagy fordulat 1962-ban jött el, akkor találtak rá (olajat keresve) a termálvízre, amelyre már 1965-re fürdőt építettek. Az évtized végén a Zalatervnél Kiss Tamás vezetésével készült el a településfejlesztési terv, és innen indultak be a nagy építkezések, amik tulajdonképpen napjainkban is zajlanak. Ezért ez egy nagyon modern település, még az egyik temploma is egészen új építésű. (A másik 1866-ban épült.) 

20230802-blog1-zalakarosifurdo-wiki.jpg

(fotó: wikipedia)

A fürdő ma már hatalmas területű, simán el lehet itt tölteni egy egész napot. Rengeteg medence van, van hullámfürdő, van körbesodrós izé, van termál medence, csúszdák, gyerek pancsoló, befizethetsz a szauna részlegbe, van sok büfé és étterem is. A fürdő közvetlen közelében a Freya és a Park Inn by Marriott talán a legnagyobb, legismertebb, de itt a turizmusról szól minden. A 70-es, 80-as években épült nagy lakóházak is a szoba kiadásra mentek rá. 

Esténként itt szokás a városi parkban este 10-ig rettenetes gagyi szórakoztató zenéket tolni, szóval este 9-kor a "belvárosi" részeken még nem nagyon fogsz tudni aludni, erre készülj fel. De ha imádod a hamisan énekelt, rock zenére szerelt mulatóst hallgatni a céllövölde mellett, akkor itt a helyed! Ami nagyon tetszett, hogy itt még mindig működik a kertmozi, ez ma már egészen egyedinek mondható. 

A város felfedezését egy körsétával tudhatjuk le. A buszállomás előtt van egy kis bazársor, ha még nem vetted meg a strandoláshoz a slattyogós gumipapucsot, vagy leeresztett a rózsaszín flamingós úszógumid, akkor jó hírem van, itt minden ilyen megoldható. A buszállomás mellett, egy kicsit magasabban futó járdán lehet elsétálni a modern templomhoz, az mellett egy egészen szuper cukrászda-kávézó is üzemel (Szilágyi Cukrászda, Petőfi utca 45.). 

Ha az autóbusz állomásnál lesétálunk, lent egy egészen sokáig nyitva tartó Coop-ot is találunk, és az út alsó végében rátalálunk a lakókocsis, sátras, éttermes kempingre. A Gyógyfürdő téren keresztül hamar átsétálhatunk innen a fürdő háta mögötti parkba. A park egy tó köré szerveződik, szépen kiépített sétautakkal, a tó felett híddal, a tavon tavirózsákkal, ahogy kell. Itt megy el az a kerékpár út is, amelynek folytatásában átvezet a kék jelzés Galambokra.

20230802-14-zalakaros.jpg

20230802-17-zalakaros.jpg

A tó túlsó partján vessük be magunkat az Éger Tanösvényre! Itt a mocsaras élővilággal ismerkedhetünk meg, körbejárva a pallókra emelt kis tanösvényt. Az információs táblákat itt játékos módon, a gyerekeket célozva alakították ki, és itt van Tőzike tündér is.

20230802-19-zalakaros.jpg

20230802-20-zalakaros.jpg

20230802-18-zalakaros.jpg

Ha a kéktúrán Nagykanizsa felől érkeztünk, akkor már érintettük is a kilátót. Ha szelesebb, felhősebb az idő, de nem szakad az eső, akkor ide feltétlenül menjünk fel, tényleg jó a kilátás! A Kilátó út vezet fel hozzá, és a tövében egy étterem-borozó is működik, úgyhogy egy vacsorával is össze lehet kötni a programot. Na és persze a kéktúra bélyegző is itt van, már csak ezért is kihagyhatatlan!

20230802-22-zalakaros.jpg

20230802-23-zalakaros.jpg

Jól ellátni innen a Balaton-Felvidék hegyei felé is, de Zalakaros irányába is szép a kilátás. Ha még ez sem lenne elég, akkor már néhány tízezer forintért elmehetünk repülőzni is egyet. 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ddkektura.blog.hu/api/trackback/id/tr3618197079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása