Dél-dunántúli Kéktúra

Pesten kívüli élményeim

Zalalövőtől Kustánszegig

2022. április 15. 07:35 - fovarosi.blog.hu

Zalalövőn még bementünk az ABC-be bevásárolni, aztán neki is vágtunk. Vissza a Sündörgő Vendéglő felé, aztán a kékre visszatalálva hegynek fel a házak között. A kék kör jelzésre nem tértünk ki, így hamarabb felértünk előbb egy kilátóponthoz (kálvária), egy egyszerű kis fa játszótérhez, majd feljebb kukoricaföld oldalában vitt tovább az út. 

20210712-02-szentkut.jpg

20210712-04-kilatas.jpg

Erről egy rövid átkötő út vezet át - előbb egy piros-fehér adóttorony, majd egy vízműtelep érintésével a másik útra. Kissé arrébb egyszer szép kilátás nyílt a környékre: 

20210712-06-kilataszalalovore.jpg

Az aszfaltutat elérve Nagyfernekág felé kellett jobbra lekanyarodni, vigyázva az autóforgalomra. A főutcán emelkedve egy egyszerűbb kivitelű harangláb és egy fairtó gépezet mellett vitt utunk: 

20210712-07-haranglab.jpg

20210712-08-erdoirtogep.jpg

A falu utolsó házainál már hallható volt az igen forgalmas 86-os főút, ezen szintben kell átkelni - legyünk körültekintőek! 

20210712-10-86osfout.jpg

A túloldalon egy mélyedésbe érkeztünk. Ide nem jó eső után érkezni. Mocsaras, vizes a terület, magasra felnő az aljnövényzet. Először egy nagyobb fát kell jobbról vagy balról kerülni, utána a balra tartó ágon, a gazon át be az erdőbe. Vigyél magaddal metszőollót, megéri! A rosszan járható szakaszért cserébe pár lépéssel feljebb gyönyörű erdő kárpótol: 

20210712-11-metringes.jpg

Az erdő tetején az emelkedő egy újabb gazos részbe fut bele. Ezután már jobb szakasz jött volna, de az előző napi esőzés miatt az egyre mélyebbre tolólapozott erdészeti úton volt mit kerülgetni. Ez sem szegte azért kedvünket, kerültünk egyet a fák közé, majd néhány ház közé érve megpihentünk a kaszálón, a fűben. Ezt a részt hívják Nagyhegynek. Innen viszonylag egyenes, sima út vezetett le a kövesútig: 

20210712-14-erdeszetiut.jpg

Innen az aszfaltúton kell jó hosszan ereszkedni. Ne ess pánikba, itt nem nagyon fogsz kilométerenként egy jelzésnél többet látni - sajnos mindkét oldalt csenevész bokrok vannak. 

20210712-15-erdeszetiut.jpg

A kőszórt út helyett egy kanyartól már aszfaltút visz tovább. Hatalmas fakivágások, halomba rakott fák mentén kutyagoltuk végig ezt a részt, míg végre rá nem leltünk az aszfaltútról jobbra letérő útra: 

20210712-18-aszfaltutrolleteres.jpg

A továbbiakban ezen az úton mentünk sokat egyenesen, felemelkedve a Kecske-part tetejébe, majd jobbra ívelve leértünk a kis patak völgyébe. Ezután nem sokkal egy tisztás után ismét fák között haladva értük el a kék kereszt jelzést, amivel csak pár lépésnyi a közös szakasz. (Az út felett egy ház is áll, ezt hívják Erdeifalunak.) Vigyázz, a kék hamarosan balra letér. Az erdős út leért egy mélyebb részbe, ahol mocsaras terület fogadott minket. Jobban jársz, ha itt jobbra kikerülöd ezt a mély fekvésű tisztást, amíg el nem érsz egy szekérútig, amire balra rátérve át tudsz jutni ezen a részen. A szúnyogokat leszámítva nagyon szép, növényekben igen gazdag ez a kis terület: 

20210712-20-mocsarasresz.jpg

Innen tovább ugyanezen a füves úton kellett szemben felmenni, egy lassan összedőlő vadászles mellett emelkedve. Ez az út már kék jelzéses újra, bár ritkásak a megkopott jelzések. Talán azért hívják ezt Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúrának, mert utoljára ő festett itt jelzéseket? 

Az ösvény előbb egy tisztás oldalában, majd fák között vitt tovább. 

20210712-21-kilatas.jpg

A távolban már feltűnt Kustánszeg egy része is. Itt figyelni kell, mert a letolólapozott, széles földútról egy ponton balra le kell térni, de a jelzés elé felnőtt az aljnövényzet. A balra letérés után már azon az úton jártunk, ami bevitt Kustánszegre. 

A csak nyáron (áprilistól októberig) nyitva tartó kempingben szálltunk meg. Be lehet ide iktatni akár egy pihenőnapot is. A református templom előtt nagyon szép kilátás nyílik, van egy kis tájházuk is, és a falu északi végében van egy büfével, öltőzővel, zuhannyal megáldott ingyenes szabadstrand is. 

20210712-35-kustanszeg-kilatas.jpg

Ezzel búcsúztattuk el ezt a szép napot. Végül nem is sátorban, hanem faházban tértünk nyugovóra. 

 

1 komment

Kerkakutastól Zalalövőig

2022. március 15. 07:33 - fovarosi.blog.hu

Kerkakutasról fél kilenc körül indultunk tovább. A Hétkutas Vendégházból hamar visszaértünk a kékre, és az egyre csökkenő lakosságszámú falu fogyatkozó házait és vaníliasárgára kivakolt templomát elhagyva ismét szántóföldek, legelők között találtuk magunkat. A falu végében van egy kis tó: 

20210711-03-kerkakutas.jpg

Innen vöröses, kőszórt utakon haladtunk tovább, míg be nem értünk az erdőbe. 

20210711-04-kerkakutasutan.jpg

20210711-05-kerkakutasutan.jpg

Borult időben, de az esőt pont megúszva értünk be az erdőbe: 

20210711-06-pankarerdo.jpg

Az erdős részen fokozottan figyelni kellett a jelzéseket, mert sok kitérő, elágazás van. De szerencsére jól ki van jelezve. Egymásba olvadó, összevissza tekergő kaszálórétek jelzik, hogy megérkeztünk az egykori Pusztaszentpéterre. A rétnél egy helyen balra fel emelkezdik a kék bélyegző jelzés, ez visz felfelé az utolsó lakó, Oszkár bácsi házához. Ezt a házat és az alatta levő telket is újra birtokba vették, ismét mutatkozik itt egy kis pislákoló gyertyalángnyi élet. A ház kerítésének sarkán találjuk a bélyegzőt. Ottjártunkkor sajnos darazsak fészkeltek bele, meg is csípett egy kicsit az egyik.

20210711-12-pusztaszentpeter.jpg

Bélyegzés után a kék bélyegző jelzések mentén sétáljunk végig, így még egy romos téglaházat is észrevehetünk a csalános bozótban, majd a jelzés a tisztás végén belefut a kékbe.

20210711-10-pusztaszentpeter.jpg

Innen szélesebb földút visz tovább az erdő szélén. 

20210711-13-pusztaszentpeterutan.jpg

Az úton számos apró barna békával találkoztunk. Egy fűrésztelepnél balra kanyarodás után a fák között egy síremléket is észrevettünk. (N. G. emlékére) Ezután már nagyon hamar elértük az aszfaltutat. Felsőcsöde határában a buszfordulónál leültünk egy kicsit, aztán mikor arrébb álltak a felhők, mi is továbbindultunk a faluba. 

Felsőcsödén a Sárkány Fogadó szép épületét zárva találtuk, de a közelében hamar rátaláltunk a bélyegzőre: 

20210711-16-felsocsode-sarkanyfogado.jpg

20210711-17-felsocsode-belyegzo.jpg

"(...) A falu két részből áll, Alsócsödéből és Felsőcsödéből. Alsócsöde régi szeres település, a hozzá kapcsolódó Felsőcsöde csak a XVIII-XIX. században alakult ki. Alsócsödétől nyugatra egy középkori templom szerény maradványait találjuk. (...) A templom helye Alsócsödétől a sárga L jelzésen érhető el.

A Zalalövőre vezető útszakasz érinti a Pacsa-hegyet, amelynek neve egy elpusztult településre, Pacsára utal. Pacsa lakói az Árpád-korban őrök voltak. A szőlőhegyen, az út mellett egy Szent Orbán szobrot is láthatunk. Szent Orbán, Szent Mártonhoz hasonlóan a szőlővel és borral foglalatoskodók védőszentje. (Idézet a helyi információs tábláról)

A falu utolsó háza után a vízműtelepnél jobbra kellett lekanyarodni az aszfaltútról. Innen a kék és a sárga közös szakasza visz be Zalalövőre. Egész nap borult idő volt, kétszer dörgött és villámlott is, de az elázást végül megúsztuk.

20210711-20-harangerdo.jpg

Hol felfelé, hol lefelé tartva, sok irányváltással és leágazással értük el az első házakat. Először a szőlőhegyre értünk fel, itt találtunk rá a Szent Orbánt ábrázoló fafaragásra is. 

20210711-25-szentorban.jpg

A hegyről a kék eleinte a széles, kőszórt úton indul le, aztán kicsit betér az erdőbe, majd megint kivezet a kőszórt útra. A Zalalövő táblánál még csak a Pörgölin városrészt értük el, innen még hosszabb séta volt az első vendéglátóhelyig, majd a piros és a sárga jelzés közös szakaszán a városközpontnak mondható részig. A híd után, a síneken túl van élelmiszerbolt, templom, jobbra térve pékség és egy kis büfé. Ez utóbbi volt csak nyitva, ide tudtunk beülni egy gyrosra, sült krumplira, üdítőre. A tér egyik sarkában álló kis parkban találhatunk rá Lékai bíboros szobrra, vele szemben a templomra. A templom érdekessége a II. János Pált ábrázoló üvegablak. 

Innen a fenti főúton (Petőfi Sándor utca, a Takarék oldalában indul a vasúttal párhuzamosan) 6-8 perc sétával elérhető a tájház. Itt is szétnéztünk, meséljenek a képek!

Ha innen még egy kicsit továbbmegyünk, akkor balra a Zrínyi utcán át le lehet jutni a vasútállomás felé, ahol még az épület előtt, a kerékpártárolónál van a bélyegző. Ne hagyjuk ki!

A szállásunk a település legszélén, a Morvai Vendégházban volt. Sokat kell odáig kisétálni, de nagyon szép kerttel, jól felszerelt házzal várják a vendégeket. (www.morvaivendeghaz.hu)

20210712-01-morvaivendeghaz.jpg

Programokban, látnivalókban gazdag napunk itt ért véget. 

1 komment

Velemértől Kerkakutasig

2022. február 15. 07:30 - fovarosi.blog.hu

A szállásunkon reggeliztünk, zuhanyoztunk, összepakoltunk aztán még pluszban annyi ajándékot kaptunk, hogy autóval felvittek minket a veleméri templomhoz. Így könnyedebb, lazább napunk volt. 

"A 13. századi, Szentháromság tiszteletére szentelt templomot 1360-tól említik oklevelekben. Az egyhajós, téglalap alaprajzú templom, melyhez a Ny-i homlokzaton torony kapcsolódik, a középkor szokásainak megfelelően K-NY-i tájolású. Magán hordozza a román stílus jegyeit (a zömökséget, a lőrésszerű ablakokat), de már megtalálhatók a gótika elemei is (csúcsíves ajtó, a toronyban ikerablakok, szögletes záródású szentély). Az épület vegyes falazású: kőből és téglából készült. Ívsoros párkány díszíti, a párkányzat végein pedig bűnöket megjelenítő emberarcú gyámkövek tartják a tetőt. A templomot Aquila János radkesburgi festőmester 1377-78 között kívül-belül freskókkal díszítette. (...) Gózon Imre szentgyörgyvölgyi református tanító ismerte fel a pusztuló épület értékeit, értesítette Rómer Flórist, a műemlékvédelem jelentős egyéniségét, aki 1863-ban felmérte a templomot és teljes felmérést készített róla. 1865-ben Szency Ferenc szombathelyi püspökkel karöltve gyűjtést szerveztek a templom javára, és új tető került az épületre, amelyet 1871-ben egy tűzvész elpusztított, emiatt a befolyó csapadékvíz elpusztította a freskók jelentős részét. 1941-ben Pável Ágoston új tetőt készíttetett a templomra, és elvégeztette a legszükségesebb helyreállításokat. A falképek teljes restaurálására azonban csak 1968-ban került sor. A külső falképek festéséből sajnos semmi nem maradt fenn, csupán a Ny-i homlokzaton ábrázolt Szt. Kristóf fénykoronájának vésete látszik. (...) (Részletek a helyi információs tábláról)

(nyitva: H: 9-15, K-V: 9-16 óra, érdeklődni lehet: Őriszentpéter, Templomszer 17.)

A templom megtekintése után a kék "dombon kereszt" jelzésen visszamentünk a temetőig, ott megtöltöttük a palackokat vízzel és a kékre visszatalálva bevetettük magunkat az erdőbe. A Kövecses-hegy enyhe emelkedője után egy éles elkanyarodás jött, majd még inkább felfelé vitt az út, elsőször egy zöld kereszt jelzésig, majd tovább Asszonyfára. Kicsi falu, nincs bolt, csak egy autószerelő. Készüljünk fel rá, hogy innen tűző napos, erdőmentes szakaszok következnek, szántóföldek, táblák között. 

20210710-23-asszonyfa.jpg

Asszonyfáról elég hamar át lehet érni Szentgyörgyvölgyre, szinte össze vannak épülve. Közben olyan traktorra leltünk, ami mintha egy Pixar rajzfilmből bújt volna elő, és találtunk egy Kádár-kori drónépítési kísérletet is. :-) 

20210710-24-asszonyfa.jpg

20210710-25-asszonyfa.jpg

Szentgyörgyvölgyön ne felejtsünk el bélyegezni, már csak azért se, mert egészen kulturált, szép helyen van a bélyegző, így megfejelhető a bélyegzés egy kávéval, croissant-tal, de vehetünk akár levendulazsákot is. 

20210710-26-szentgyorgyvolgy-tokmag.jpg

Szemben a Sárkányölő Szent György szobrot is nézzük meg, a sárkány anatómiai részletességű ábrázolása teszi az alkotást egyedivé. 

20210710-27-szentgyorgyvolgy-sarkany.jpg

"Szentgyörgyvölgy az Őrség tájegységhez tartozó zalai település, kőhajításnyira a szlovén határtól. Lakosság száma: 511. fő. Máig őrzi a századfordulón kialakult képét. Szeres-szeges településszerkezet jellemzi: Kis Domján, Tiborszeg elnevezéssel. (...) A település gyökerei a fához és az anyaghoz kötődnek és máig meghatározói az itteni életbnek. Az emberek megélhetését a mezőgazdaság biztosítja. Különleges helyi termék a tökmagolaj. (...)" (Idézet a helyi információs tábláról)

A Coop üzletben vásárolhatunk egyet, majd pont itt az üzletnél kell letérni a keresztutcára, ott, ahol a másik irányban az Új Élet MTSZ felirat látszik. Pár lépés, és már rá is találtunk a település híres templomára. Fakazettás mennyezetét 1829-ben Patkó András (1755-1839) református tanító festette: 

(Istentisztelet: minden hónap első és harmadik vasárnapján 10 órakor) 

Innen az út egyenesen visz tovább. A Lóka-patak hídját keresztezve hamar átértünk Kógyár (nem Kőgyár!) ritkás házai közé. Az utolsó házakat is elhagyva balra tér le az út, majd a napnak kitéve, földek között folytatódik: 

20210710-51-kekbalra.jpg

20210710-53-kogyarutan.jpg

Az útvonalat úgy vezették át Felsőszenterzsébetre, hogy végig a tűző napon, a jobbra és balra is látható erdősávok teljes nélkülözésével menjen a lelkes turiszt. 

20210710-54-felsoszenterzsebetelott.jpg

Felsőszenterzsébetre betérve egy rövid kitérő balra a dombon, kereszt jelzésen a régi harangláb. Akkor is megér 10 percet, ha egyébként korábban már láttunk ilyet.

20210710-55-felsoszenterzsebet-haranglab.jpg

Visszatérve, a faluban együtt halad a kék és a kék kereszt jelzés, így juthatunk át Alsószenterzsébetre, ahol csekély létszámú, de annál nehezebb a lakosság: 

20210710-59-alsoszenterzsebet.jpg

Itt már semmilyen bolt nincs, úgyhogy hamar folytattuk is utunkat. Kétszer is átkeltünk egy-egy patak felett, amásodik hídnál egy fűzfa tövében le is pihentünk. Igen jól esett már az árnyék. Innen egy aszfaltút keresztezése után (balra Bajánsenye 11, jobbra Lenti 15) jutottunk át Kerkakutasra, ahol az aznapi szállásunk volt a Hétkutas Vendégházban. 

Az itteni naplementével búcsúztattuk el a napot. 


20210710-65-naplemente.jpg

Ezt a szakaszt 2021. július 10-én jártuk be. Kérlek, hogy az azóta történt változásokról értesíts hozzászólásban. Köszönöm!

 

Szólj hozzá!

Őriszentpétertől Velemérig

2022. január 15. 16:38 - fovarosi.blog.hu

Már előző nap leutaztunk Budapestről egy InterCitynek hazudott vonattal. Közel négy óra 36 fokban, légkondi nélkül, Zalában már füstölgő fékkel. Élmény volt, bár kissé eltért attól, amire befizettünk. A szállás Őriszentpéter Alszer részén, a Tóka Vendégházban volt. Ez egy nagyon szépen rendberakott parasztház, a vasútállomástól gyalog fél órára. 

20210708-01-oriszentpeter-tokavendeghaz.jpg

Másnap reggel összekészülés után neki is vágtunk.

Tovább
1 komment

Kondorfától Őriszentpéterig

2020. március 30. 06:03 - fovarosi.blog.hu

Szép erdőkön, mezőkön vezetett át az út a híres szalafő-pityerszeri skanzen, egy teljesen felesleges kilátó és egy kora középkori templom érintésével Őriszentpéter szeres beépítésű házaiig. 

Őriszentpéteren a kempingben szálltam meg, innen egy kora reggeli busszal mentem el Kondorfáig, hogy onnan a kék jelzésen jöjjek vissza Őriszentpéterig. Délutánra már esőt jósoltak, ezért volt a korai kelés, indulás. A buszon röhögtem magamon egy jót, mert a buszjárathoz kimentem az autóbusz állomáshoz, aztán a busz először elment Pityerszer felé, majd a Kömpe szeme kilátó alatt visszafordulva újra bejött Őriszentpéterre, a Hársfa fogadó melletti megállóba. Ráértem volna ott is felszállni... De így viszont megtudtam, hogy az autóbusz állomáson temetkezési szolgáltatások is elérhetők :-) 

20190906-03-oriszentpeter-buszpalyaudvar.jpg

Kondorfára érve ugyanonnan folytattam az utam, ahol előző nap abbahagytam. Átkelve a főúton, a kis utcában a Fővég felé vettem az irányt, majd átkeltem egy fahídon, és köszöntem a bociknak. 

20190906-07-fahidutan.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Katafától Kondorfáig

2020. február 29. 06:25 - fovarosi.blog.hu

Madárles a Himfai-tónál, eltűnt és fennmaradt falvak, és egy Kós Károly ihlette templom Iváncon - itt is volt bőven látnivaló! 

20190905-01-katafa.jpgDöröskén a Nyírfa apartmanházban aludtam meg (Fő utca 13., ld. az előző poszt végén!). Reggel korán volt ébresztó, mert 7 előtt van egy busz Katafa felé, utána viszont csak dél után. Így negyek 8 körül már Katafa buszmegállójában voltam. A falu két részre "hasadt", így egy kanyar után ismét házak jöttek, ott kellett balra letérni a főútról egy szerény forgalmú aszfaltútra. Ez átbújt a 86-os út alatt: 

20190905-03-86-osut.jpg

Negyed óra múlva be is értem Nádasdra. A Takaréknál kellett jobbra térni, itt már a piros m jelzés is megjelent, és vagy Coop is olyan nyitva tartással, hogy nem tudsz olyan korán kelni, hogy ne legyenek már rég nyitva. Továbbsétáltam, majd egy római kőlelet másolatánál balra kellett kanyarodni. Az utolsó házak után egy bezárt vasútvonalat kellett keresztezni, majd a szántóföldek táblái között folytatódott az út. Az Almási-erdőbe beérve sok csenevész akác állta el az utat, de a balra letérés után már szinte autópálya minőségű kőszórt út vitt ki a Nádasd és Halogy közötti autóútra. 

Tovább
Szólj hozzá!

Molnaszecsődtől Katafáig

2020. január 30. 06:45 - fovarosi.blog.hu

Körmenden kastély, Döröskén Árpád-kori templom és tópart, útközben pedig számos pince és kőkereszt várja az útra kelő turistákat. Molnaszecsődtől Katafáig a Dél-dunántúli Kéktúrán. 

Körmenden a szálláson reggeliztünk, majd elmentünk a kastélyig. Ott elköszöntünk egymástól, innen egyedül folytattam az utam. Benéztem a 10 órakor nyitó, nyáron 18, télen 16 órakor záró (hétfőn zárva) kastélyba. A kapun belépve három épület is áll. Balra van a pénztár (felette a színházteremmel), előttünk a kastély, és jobbra a harmadik épületben még két kiállítás: egy címerekkel foglalkozó, és egy vadászati trófea gyűjtemény. 

A kastély előtti utcán beljebb haladva a kastélykertben is tehetünk egy nagy sétát - bár sajnos elég gazos ez az amúgy hatalmas fákkal teli park. A másik oldalon a város legdíszesebb terén is átsétálhatunk, itt van kávézó, mozi, drogéria is. 

20190904-04-kormend.jpg

A kastély után visszamentem a főútra, de rossz megállóba mentem, így lekéstem a kinézett buszomat. Így stoppal mentem át Molnaszecsődre, ahol már ismerősként köszönthettem a bélyegzőhelyet és a Rába hídját. 

20190904-23-molnaszecsod-rabahid.jpg

Innen nagyon egyszerű volt a további út: a kis forgalmú aszfaltúton - egy végtelen hosszúnak tűnő egyenes szakasszal a közepén - kellett átsétálni Döröskére. Először a templom tornya tűnt fel jobbra elől, majd egy hídon átkelés után lassan jobbra fordult az út, és emelkedni kezdett. 

Tovább
Szólj hozzá!

Jáktól Molnaszecsődig

2019. december 30. 06:39 - fovarosi.blog.hu

A híres jáki templomtól az ország egyetlen Für Lajos szobrán át egy felhagyott lokátor bázisig a Dél-dunántúli Kéken. 

20190903-05-jak.jpgBudapestről a 8:10-kor induló IC-vel mentünk le Szombathelyre, onnan pedig busszal tovább Jákra. Jákon megnéztük a templomot - elkezdődött a belső tér helyreállítása -, majd az egy sarokkal arrébb levő Patkó Pizzériában ettünk egy közepes hamburgert, illetve melegszendvicset.

Innen indultunk tovább Egyházasrádóc felé. A főutcán végigsétálva, a Szent Vendel kápolna után elhagytuk az utakat is. Az utolsó házak után nem sokkal enyhén balra térve lementünk az aszfaltútról. Nemsokára újra balra kell letérni - ezt nem jelezték ki jól, vigyázz! - arra a földútra, ami a lovastanya hosszú épületei felé tart. 

Tovább
Szólj hozzá!

Szombathelytől Jákig

2019. november 30. 06:56 - fovarosi.blog.hu

Szombathelyet színház, stadion és Órásház mentén hagytuk el, felnéztünk az Oladi-kilátóba, bélyegeztünk parkerdőben, és benéztünk a jáki templomba is.

Szombathelyen a reggelivel, összepakolással, fizetéssel jól elment az idő, így csak 10 óra után vágtunk neki a túrázásnak. Ráadásul a városközpontból jó hosszú sétának bizonyult az is, hogy a Rohonci úton a Derkovics-lakótelep, a Kalandpark és az Oladi lakótelep érintésével elérjük a kék jelzést. Közben egy rövid kitérővel megnéztük a Jordán Tamás nevével fémjelzett Weöres Sándor színházat is. 

20190820-02-szombathely-weoressandorszinhaz.jpg

Elhaladtunk a Haladás egészen új stadionja mellett is: 

20190820-03-szombathely-haladasstadion.jpg

És rátaláltam egy egészen különös lakóházra is, aminek órák vannak a tetején, meg egy "középkori" torony - egy posztmodern, meghökkentő valami. Rónai Károly tervezte, 1990-re épült fel, a lakótelep "jelének" szánták, és a tetején lévő órák miatt Órásház a neve. 

Tovább
Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása